Kom godt i gang med lydbøger - sådan kommer du godt i gang

Vil du gerne begynde at læse flere bøger? Har du ikke tid nok i din hverdag til, at sætte dig ned og læse i en god bog? Hvorfor så ikke lytte til dine bøger i stedet for at læse dem? Lydbøger er blevet et megahit i hele Danmark for alle mennesker i alle aldre. Nu kan du pludselig lytte til en spændende krimi i S-toget, komme igennem en faglitteraturbog på få timer eller læse op til eksamen, mens du er ude og handle.

Vil du også gerne begynde at have lydbøger i ørene? Så læs med i denne artikel. Her giver vi dig inspiration til, hvordan du kommer godt i gang med at lytte til lydbøger.

Spændende fortællinger direkte i dine øre

Det går fuldkommen ubemærket, når folk sidder i toget eller bussen med bøger i ørene, men det sker oftere end nogensinde før. I mange tilfælde vælger danskere at lytte til en god bog frem for musik, når de er på farten. Mange slår også to fluer med et smæk, og tager lydbogen med i fitness eller ud og løbe en tur.

Salgstal fra forlagsbrancher er eksploderet inden for lydbogsmarkedet, hvilket indikerer at populariteten stadig er stigende. Du kan både købe abonnementer til apps med lydbøger eller finde et stort udvalg af gratis lydbøger. Mange får dækket deres bogbehov gennem lydbøger, og får faktisk læst langt flere bøger, end de ville gøre, hvis de læste fysiske bøger.

Sådan kommer du i gang med at lytte til lydbøger

Så hvordan kommer man ordentlig i gang med at lytte til bøger? Ja, det er lidt en mærkelig oplevelse at få fortællingerne i ørene frem for foran ens øjne. Det er måske noget, som man lige skal vænne sig til først. Du kan starte med at vælge en af de gratis lydbøger, som du tror ville falde i din smag. Læn dig tilbage på sofaen med en god kop kaffe, gå en tur i det gode vejr og bliv opslugt af bogens univers.

Sådan her kommer du bedst i gang med at lytte til lydbøger:

  1. Find en app eller en hjemmeside, hvor du kan downloade bøger
  2. Find en bog som du synes lyder spændende
  3. Download bogen til din telefon
  4. Sæt lydbogen til en højtaler eller dine høretelefoner og begynd at lyt

Hvis du føler dig for distraheret til at følge med, så start med at lav noget roligt og afslappende mens du lytter til lydbogen. Du kan for eksempel sidde og strikke, måske lave noget aftensmad eller noget helt tredje, som ikke kræver den store koncentration.

Stift bekendtskab med lydbøgerne

I starten kan det godt være lidt svært at holde fokus. Måske mister du koncentrationen, fordi der også sker ting omkring dig, og så får du ikke rigtig lyttet med. Det kræver lige at man vænner sig til lydbogen først, men derefter skal du nok få glæde af den.

Du må ikke miste ævred, hvis du ikke bliver fænget af bogen efter den første halve time - det kan godt tage lidt længere tid at stifte bekendtskab med dem. Giv det en chance og forsøg dig frem med forskellige genre af bøger, indtil du finder noget, som fungerer for dig.

Vælg en lydbog som falder i din smag

Der er snart ikke den bog, som ikke kan findes i et lydformat. På apps og lydbog-platforme kan du finde noveller, selvbiografier, krimier, gysere og endda fagbøger, hvis det skulle være.

Det er vigtig at bide mærke i, at lydbøger altså ikke er det samme som en podcast. En lydbog er en fysisk bog, som bliver læst op af en fortæller. Der er ingen subjektive holdninger, som gives af nogle podcast-værter. Det er fuldkommen organisk og ægte oplæsning af en bog, ligesom da man var lille og fik læst godnathistorie højt inden sengetid.

Brug lydbøger mens du er på farten

Hvis du også er ked af, at du aldrig får tid til at læse flere bøger, så er lydbøger perfekte for dig. Lydbøger kan nemlig tages med på farten, så uanset om du er på vej på arbejde, ude og handle eller ude og træne, så kan du gøre det mens du får slugt en masse gode sider af din lydbog.

Det tager tid ud af ens hverdag at sætte sig i en lænestol og åbne en fysisk bog, og det er ikke alle der har den slags tid. Det betyder ikke, at lysten til at læse en god bog ikke er der - derfor er det så smart, når man har en god lydbog ved hånden.

Tusindvis af lydbøger på din telefon

Der er også en fordel ved at lytte til sine bøger fremfor at læse dem fysisk. Hvis du for eksempel skal på en længere ferie, så er det besværligt at pakke tasken med masser af bøger. Det er derimod super nemt bare at downloade en masse af dine yndlingsbøger på sin telefon, og så er der rigeligt, at gå i gang med.

De fleste lydbøger kan downloades via apps på din telefon på samme måde, som du gør med podcasts eller musik. De optager ikke alverdens plads på din telefon, så du ofrer ikke en masse kostbare gigabites på at hente et par bøger ned.

Nogle af de bedste fordele ved at lytte til lydbøger

Nu har du læst lidt om, hvordan og hvorledes lydbøger fungerer. Du har sikkert bidt mærke i, hvor mange fantastiske fordele, der findes ved at lytte til lydbøger. Her er nogle af de bedste fordele ved at lytte til lydbøger, som vi synes er særlig fantastiske:

  • Du kan lytte til lydbøger mens du er på farten
  • Du kan få "læst" endnu flere bøger, end du normalt ville
  • Det er nemt (og ofte også gratis) at lytte til lydbøger
  • Du kan finde alle genre af lydbøger og downloade dem på din telefon
  • Du kan få læst bogen op af kendte mennesker med behagelige læsestemmer
  • Du kan multitaske, mens du lytter til lydbøger
  • Hvis du er synsbegrænset eller ordblind er lydbøger også et godt alternativ

Lydbøger til dem med nedsat syn og læsebesvær

Nogle mennesker for eksempel de ældre har nedsat syn, har svært ved at nyde en god bog. For dem er lydbøger et rigtig godt alternativ. Der er også mennesker som er ordblinde eller har anden form for læsebesvær, som gør at den fysiske læsning blive udfordrende.

Selvfølgelig er lydbøger til for alle mennesker, men især dem med læsebesvær har stor fornøjelse af lydbøger. Måske har man før i tiden haft et godt syn, og har haft megen glæde af at læse bøger. Men med alderen kan synet godt svigte, og man kan få ondt i øjnene af at læse fysiske bøger. Derfor vælger mange at skifte bøgerne ud med et digitalt alternativ, så de stadig kan nyde deres yndlingshistorier.

Begrænsninger af lydbøger

Selvom lydbøger er et forholdsvis nyt fænomen, så er der allerede blevet gjort en del forskning på emnet. Forskning i den digitale litteratur peger på, at der er enkelte ulemper ved at lytte til en bog frem for at læse den. Man opfanger nemlig ikke lige så meget af bogens indhold, som man ville gøre, hvis man læste den.

Undersøgelser viser også at folk har det med at miste koncentrationen, når de lytter til lydbøger og derfor ikke får hele historien med.

Når det er sagt, så er lydbøger altid bedre end ingen bøger overhovedet. Hvis du aldrig får tid til at læse noget, så er det altid en fordel at få lyttet lidt til en bog fremfor slet ikke at nyde nogen form for litteratur.

Menu
Top